eibabo® - Om oss

Ett företag inom eibmarkt.com GmbH, helägt dotterbolag till EIBMARKT® GmbH Holding 

Hur började det?

CEO Marco LabáhnFöretaget grundades 1997 som Gebäudesystemtechnik EIB och redan 4 år senare omvandlades det till ett kapitalbolag. Vi var helt övertygade om möjligheterna för denna hållbara teknik och vågade därför ta steget till självständighet. Då ägnade vi oss helt åt systemintegration av EIB-komponenter, framför allt i offentliga byggnader. Vid den här tidpunkten fanns det knappt EIB-komponenter, de kom framför allt från Siemens och var otroligt dyra. 1997 var det ganska besvärligt att övertyga kunderna om fördelarna med denna teknik.

Vi hade turen att få starta med tre stora projekt. Vårt arbete med att övertyga kunderna ledde till en EIB-presentationstavla som under veckor – till flickvännens frustration – utvecklades av ägaren i dennes sovrum med några få EIB-enheter till det ofattbara inköpspriset 20 000 tyska mark och en ombyggd Ford Transit som mobilt kontor med 2 arbetsplatser, en mängd EIB-utrustning, en 200 m utrullbar EIB-bussledning direkt till byggnaden och övervakningsverktyg för idrifttagning och diagnos.

Det var en helt galen tid med pizza, cola och rullande veckor. Att tjäna pengar var egentligen en bisak och därför lågt prioriterat. Vid presentationer kunde presentationstavlan anropas med en Siemens S10-mobil med färgdisplay, på den tiden en absolut höjdpunkt för att utföra omkopplingsåtgärder eller omvänt vid meddelanden av alla slag, ljusstyrningar, styrning av enskilda rum och mycket mer. Detta fascinerade alla och övertygade faktiskt viktiga beslutsfattare inom projektutveckling och planering av offentliga byggnader om fördelarna med energieffektiva lösningar.

Hur fortsatte det sedan?

De första vinsterna investerades direkt i ny utveckling. Parallellt med fastighetsautomation såg vi internet som en stor möjlighet och vår första Excel-baserade och helt egenutvecklade webbutik gick live på slutet av 1997 med över 1 000 artiklar. Den underhölls och vidareutvecklades under flera år. eibmarkt® är därför också nog det äldsta existerande företaget med webbutiker för elektroteknik. Naturligtvis blev det inte så många ordrar i början, men det ändrade sig redan efter några år och sedan kom genombrottet med SmartStore. 1997 fanns fortfarande inte Google och de andra. Den tyska sökmotorn Fireball var den första adressen för oss. De samarbetade senare med AltaVista och gav oss därmed sökresultat globalt. Den tidiga starten på internet gav oss möjlighet att locka över 500 000 stamkunder från hela världen fram till idag – fram till ca 2010 nästan helt utan kostnad, vilket var en avgörande konkurrensfördel.

Men hur kom eibmarkt.com till?

På slutet av 1999 gick eibmarkt.com live. 2004 bytte vi till butikssystemet SmartStore vilket ledde till drastisk ökning av omsättningen. Vi hade nästan inga konkurrenter. Under tiden hade vi också byggt upp ytterligare kärnverksamheter. Genom erfarenheten från vårt tidigare utbud av tjänster visste vi precis vilka EIB-artiklar som efterfrågades på marknaden. Med utgångspunkt från detta blev nästa steg, nämligen in-house-utveckling och produktion av elektroniska och elektriska komponenter, en logisk och nödvändig åtgärd. 2001 skedde omvandlingen till ett kapitalbolag.

Under tiden 2000–2004 utvecklade vi en mängd maskinvara, men bara ett fåtal av dessa blev verkligen producerade. Utvecklingen av EIB-enheter var enormt dyr och arbetskrävande. På den tiden var installationsbussen en europeisk standard (EIB® = European Installation Bus), som senare blev en global standard (KNX® = en kombination av namnen ”konvergens” för sammanslagningen av olika bussystem till en enhetlig standard och ”Konnex” som det nya registrerade varumärket KNX®).

I de egna systemintegrationsprojekten hade vi som regel mycket komplexa styrnings- och regleringsuppgifter som vid den här tiden bara kunde utföras med EIB-funktionsmodulen från Levi Fils och som vi använde i stora mängder. Eftersom vi ansåg oss ha tillräckligt stor erfarenhet utvecklade vi inom ett år en liknande enhet, eftersom den här för oss viktiga enheten tyvärr efterhand avvecklades när ABB tog över Levi Fils AG den 11 mars 2004. Kostnaderna för arbetet växte emellertid lavinartat. Licensierings- och provningskostnaderna, som fortfarande återstod, var enorma för den här komplicerade enheten. Vi blev tvungna att fatta ett beslut. Enheten togs i slutänden aldrig i drift och den tilldelade budgeten för den här artikeln investerades i e-handelssajten eibmarkt.com. Det var i efterhand sett ett avgörande beslut för bolagets fortsatta utveckling. 2010 grundades eibmarkt.com GmbH som en avknoppning i form av ett dotterbolag till EIBMARKT® GmbH Holding. 


Ni är mycket diversifierade inom en mängd olika områden, varför?

Det stämmer, men alla områden överlappar och kompletterar varandra på ett genomtänkt sätt, också för framtida projekt. Ett exempel är 2D- och 3D-holografi utan 3D-glasögon, också för smartphones. Den gör det möjligt att presentera stora mängder information på en smartphone eller smartklocka vid köp online i stället för att använda 3D-reprografi av artiklarna – samtidigt kan man känna på en produkts ytstruktur via en KNX®-platta och lukta på den via ett KNX®-luktställdon, till exempel om man köper en lädersko av hög kvalitet. Vi är övertygade om att det blir en ny standard om några år.

 

 

EIBMARKT® GmbH är medlem i KNX® Association i Bryssel. Nästan alla kärnverksamheter i moderbolaget EIBMARKT® GmbH Holding inriktar sig mot tekniskt sofistikerad facility management. Dit hör förutom in-house-utveckling och produktion av elektroniska och elektriska komponentgrupper också specialisering inom programvaruområdet automationsteknik.

Genom utmaningarna inom våra tidigare kärnkompetenser fastighetsautomation KNX® och global onlinehandel (eibabo®, eibmarkt®)  har ytterligare affärsområden skapats: Intelligent yachtautomation med KNX® för fritidsbåtar och superyachter och robotstyrd 360°/3D-produktfotografi i en ny dimension för tillverkare och webbutiker. Båda områdena har blivit succéer med kraftig tillväxt.

CEO Marco Labáhn

Vi är mycket stolta över det internationella erkännande vi har fått genom ett flertal utmärkelser, till exempel Mittelstand Award ”INNOVATIONSPREIS-IT” från Initiative Mittelstand med stöd av Microsoft Deutschland GmbH som tilldelades EIBMARKT® GmbH Holding för den innovativa IT-lösningen ”3D-reprografi i e-commerce” som är mycket användbar för små och medelstora företag och KNX World Award till eibmarkt®.com GmbH. 

Vad har ni för planer för framtiden?

eibabo® är en produkt ur den senaste generationen butikssystem från eibmarkt® Gruppe och är resultatet av 20 års erfarenhet av postorder. På eibabo® kan du handla som företags- eller privatkund. eibabo® har under 3 år utvecklats som en del av en internationaliseringsprocess på 14 språk och består av en internationell butik (eibabo.com) och 20 nationella butiker med mer än 20 betalsätt och ca 1 miljon beställningsbara produkter. Detta var en stor utmaning inom alla områden, i synnerhet IT-arbetet med alla komplexa funktioner inom store front, godshantering, logistik- och leverantörsförbindelser samt innehållet på 14 språk.

Det övergripande projektet bestod av över 500 enskilda projekt som skickligt hanterades av erfarna projektteam och partners sedan länge. Med eibabo® har vi ännu fler planer på medellång och lång sikt som går längre än ett butikssystem – så håll ögonen öppna. Men först ska internationaliseringen avslutas. eibabo® administreras av samma team i eibmarkt.com GmbH (call center, service, IT) som hanterar den redan välkända webbutiken eibmarkt.com. På så sätt säkerställer vi den höga standard som våra kunder har kommit att förvänta sig. 

Ni ställer alltså om till en hundraprocentig internationalisering?

Det stämmer. Detta gäller framför allt för eibabo® i och med att allt innehåll, all kommunikation och orderhantering blir tillgänglig på 14 språk och många landsspecifika betalningssätt. Via våra egna handelsplattformar eibabo® och eibmarkt® levererar vi fler än 1 000 000 artiklar från fler än 2 500 märkestillverkare till företags- och privatkunder i fler än 185 länder. Det innebär att vi driver tre av de största handelsplattformarna för elektroniska och elektriska artiklar globalt. Artiklarna kontrolleras och uppdateras live dygnet runt. Märkesbutikerna publicerar sitt breda urval av artiklar med hjälp av över 400 partner och gränssnitt mot alla globalt relevanta portaler. Tack vare vår egen datacentral kan vi hantera omfattande orderprocesser inom 24–48 timmar. Märkesprodukter från alla ledande tillverkare inom områdena elinstallation, belysningsarmaturer, nätverksteknik, konsumentelektronik, vitvaror, KNX® fastighetsautomation, trådlös hemautomation och mycket mer kan beställas och levereras, även internationellt. Till och med artiklar som inte finns listade i butiken kan levereras. eibmarkt®, en av de ledande KNX®-leverantörerna är dessutom specialiserade på KNX®-fastighetsautomation och ger kunderna support med hjälp av välutbildad servicepersonal som är tillgängliga med råd och dåd dygnet runt, året runt på eibabo®.


Vilken särskild service erbjuder ni?

Alla kunder har en personlig kontaktperson. Du kan se vem din kontaktperson är i ditt kundkonto när du har lagt din order. Du kan kommunicera med din rådgivare varje dag, antingen via kundkontot, via e-post eller per telefon. Kundkontot är den snabbaste och säkraste vägen. Med några få klick har du när som helst tillgång till en kontaktperson, även under veckoslut och helger, dygnet runt. Detta är en särskild service för våra kunder och står för säkerhet och förtroende. Våra medarbetare är tillgängliga dygnet runt, naturligtvis på flera språk och besvarar dina frågor på kortast möjliga tid. Under dagen får du alltid svar redan inom några minuter till ditt kundkonto.


Ditt eibabo® kundvårdsteam.

Kundkontot ger åtkomst till eibabo® webbplats. När du har loggat in kan du välja din order i din orderhistorik och ställa din fråga till din rådgivare med hjälp av en mycket enkel inmatningsmall med fördefinierade ämnesområden (leverans, reklamation m.m.). Du har tillgång till våra svar i orderhistoriken nästan oavsett var i världen du befinner dig och parallellt skickas alla svar till din e-postadress direkt när de har skrivits. 

Vad skiljer er från alla konkurrenter i branschen?

eibabo® är ett mycket komplext butikssystem med mångsidiga funktioner. Till exempel har våra sajter ett rikt bildmaterial, 3D-vyer, utförliga texter och intelligenta kopplingar till alla andra viktiga, lämpliga artiklar, vilket ger ett stort mervärde och skapar en positiv användarupplevelse. Detta är naturligtvis en ständigt pågående process som hela tiden uppdateras och förbättras. En annan specialfunktion är vår intelligenta, självlärande och fonetiska sökfunktion, placerad på externa högkapacitetsservrar, med omfattande parametrar för att snabbt hitta den sökta artikeln. Vi kör sedan mer än 25 år butikssystem och godshantering på egna servrar i vårt datacenter.

På grund av att vi säljer alla artiklar över hela världen har omfattande tilläggsfunktioner integrerats i butiken. Hit hör visning av alla viktiga internationella valutor och omräkningskurser för alla priser, uppdaterat flera gånger dagligen, landsspecifika språk, betalningssätt och uppgifter om leveranstid, permanent global spårning av leveranser, en komplex styrmatris för leveranser inrikes/inom EU och till EFTA-länder eller tredje land, beroende på om du är privat- eller företagskund med/utan momsregistreringsnummer för leveranser inom EU, hänsyn till leveranslandskvot inom EU enl. lagen om omsättningsskatt och den internationella tullhanteringen. 

Vilka säkerhetsstandarder erbjuder eibabo®?

eibmarkt®.com GmbH är, som en av få aktörer i denna bransch, av tyska tullen godkänd exportör. Tullen kontrollerar flera gånger om året att alla kriterier följs. eibmarkt®.com GmBH är ansluten till AEB:s datacentral och verkar enligt ATLAS-förfarandet som är certifierat av Bundesfinanzdirektion. Tack vare vår egen digitala tullhantering kan vi snabbt och obyråkratiskt inspektera och påverka processer. Våra medarbetare har en omfattande utbildning inom det här systemet och har utbildats på flera språk för att kunna besvara internationella kundförfrågningar.

Alla tänkbara säkerhetsstandarder, framför allt avseende betalningssätt och integritetsbestämmelser, övervakas ständigt och kontrolleras av externa institutioner. Alla kundområden är säkrade genom höga krypteringsstandarder. En registrering är helt icke-bindande, eftersom dina uppgifter inte används förrän du har gjort en beställning för den vidare hanteringen av din order och vidarebefordras bara till de företag som är involverade i administrationsprocessen i den omfattning som krävs (t.ex. adressuppgifter för leveransen).

eibabo® tillhör alltså eibmarkt.com GmbH?

Det stämmer, eibabo® är ett företag inom eibmarkt.com GmbH. Vi har för närvarande inga planer på en omvandling till ett separat kapitalbolag i form av ytterligare dotterbolag till holdingbolaget, men det är inte uteslutet att så sker vid framtida globala expansioner. 

 

 Marco Labáhn
(CEO EIBMARKT GmbH Holding)

 

Dialog: Kerstin Ziegenbein (agentur aanders®) och Marco Labahn (CEO EIBMARKT® GmbH Holding)

  

EIBMARKT GmbH Holding 

EIBMARKT® GmbH Holding - 08527 Plauen - Kemmlerstrasse 1 - Tyskland
(holdingbolagets huvudkontor med administration, applikationsutveckling, callcenter, 360°/3D-studior) 

EIBMARKT GmbH Holding presentationsfilm

Presentationsfilm EIBMARKT® GmbH: KNX® smart home - eibmarkt®, eibabo® (english full hd)

 

Visad för dig