Höga råvarupriser världen över

Just nu kan vi räkna med ytterligare ökande priser men även leveranssvårigheter. För närvarande råder leveranssvårigheter hos välkända tillverkare för elektriska fördelare i PVC, kanaler samt även sortimenten med omkopplare/eluttag. Alla viktiga råvaror är dyra just nu och lagren hos tillverkarna är snart slut. Koppar, nickel, tenn, silver, aluminium och stål samt råolja/naturgas som råvara till PVC, som är ett viktigt material för elindustrin, är på väg mot astronomiska höjder.

Det hela drivs dessutom på av spekulationer och massiva råvaruuppköp från Asien och USA. Även virkespriserna är skyhöga, vilket ofta i större utsträckning än andra råvaror är en indikator på speciella tider. Den globala nollräntepolitiken kan bli tungan på vågen i samband med ytterligare stigande priser för mycket speciella omständigheter. Låt oss hoppas att situationen lugnar ner sig om ett par veckor eller månader.

Vi måste emellertid räkna med stigande priser i framtiden på grund av den belastning som coronapandemin innebär på näringslivet resp. ländernas statsbudgetar. För närvarande får konsumentpriserna för elinstallationer, med undantag av ett par tillverkare, betecknas som moderata. Hos Niedax och OBO genomfördes de hittills största tydligt märkbara prishöjningarna under de senaste veckorna.

Chart_raw-materials